Wat is Focusing?

Focusing is luisteren naar je innerlijk, naar hoe je iets lijfelijk beleeft. Je gaat na hoe bijvoorbeeld een situatie op je werk lichamelijk aanvoelt. Zo’n innerlijke beleving (felt-sense) voel je in je lichaam, maar is niet uitsluitend lichamelijk. Daar met aandacht en respect bij zijn is de kern van Focusing. Dit ‘gesprek’ met je lijf en je innerlijk is een simpele manier van 'thuiskomen' en leidt vaak tot ontspanning en nieuwe inzichten.

Hoe werkt het?

Focusing begint met aanwezig zijn, of ‘presence’. Net als bij mindfulness merk je op wat er in je lijf gebeurt en hoe dat aanvoelt. Bij mindfulness laat je de lichamelijke sensaties komen en gaan; met Focusing ga je er juist dieper op in. Het werkt als volgt:

- je merkt iets op dat zich vanbinnen aandient en nog vaag kan zijn

- je laat een woord of beeld opkomen dat daarbij past

- je gaat na of dat woord of beeld helemaal klopt met het lijfelijke gevoel

- je blijft er met aandacht bij en staat open voor wat zich ontvouwt

- je merkt op als er iets verandert en ontvangt het nieuwe

Focusing gaat vaak dieper met een luisteraar. Terwijl de focusser zijn of haar aandacht dan naar binnen richt, heeft de begeleider aandacht voor de focusser. Zij of hij richt zich op het proces en niet op de inhoud. De begeleider hoeft zelfs helemaal niet te snappen waar het over gaat. Zijn of haar rol is vooral empathisch luisteren en het focusproces faciliteren met minimale suggesties.